mera luftgevär

Idag testade vi att skjuta lite mer vattenfyllda ballonger. För att göra det lite roligare testade vi att frysa ballongerna lite olika länge. Vi värmde upp med några ölburkar. Ballongerna var frysta enligt:

  1. Inte fryst alls
  2. 3 timmar
  3. 4 timmar
  4. 5 timmar
  5. 6 timmar
  6. 7 timmar
  7. 8 timmar
  8. 1 dygn (Krocketklubba)
  9. ej fryst. Dartpil

Tyvärr havererade luftgeväret efter ballong nummer 7. Då fick vi testa lite andra metoder.

[youtubew qYYuE-bZnSk]

grävling?

Tror vi haft besök av en grävling som kalasat på lite getinglarver. Tur att inget av barnen hittade detta getingbo.

IMG_3985 IMG_3984 IMG_3978

hemodlad

Äntligen var gurkan färdig att skördas, tyckte skatorna! Plötsligt en morgon låg hela plantan nere i jorden, lyckligtvis inklusive mogen gurka…
Mums!
Hemodlat är godast, tyckte barnen!

20130615-171429.jpg

trångt

Jag behövde fylla på både i rabatten (vintern var hård) och i sommarkrukorna. Hittade lite av varje, samt en sötsmula! 🙂

Sedan kan jag ju konstatera att det är skillnad på plantmarknad och plantmarknad… Jag fick leta efter rätt hyllor, leta efter personal och leta efter pigga växter.

20130608-144009.jpg

växtkraft

Nu händer det saker i trädgården!
Tomatkarten ökar i både antal och storlek, vi har en gurka på gång, hallonplantorna växer, smultron och smulgubbar har kart, spenaten är underbart god och rädisorna… Svämmar över! Den som vill ha jättegoda, milda, krispiga rädisor är välkommen hit på självplock för vi har tio gånger mer än vi kan äta!

20130601-102728.jpg

kloka barn

Efter att släpats runt på olika plantmarknader och tittat på växter så tyckte jag att barnen förtjänade lite uppmuntran. De fick varsin tjuga att köpa glass för men kom strax tillbaka med pengarna och sa: Vi tar glass hemma istället, det fanns inga goda glassar för mindre än 20 och dom vi har hemma kostade bara 10.

Jag blir lite irriterad på att det inte går att köpa god glass (inte isglass eller barnglass) för under 20:-, det borde ju inte vara helt omöjligt att tillverka bra glass men i mindre storlek?! men jag blir samtidigt väldigt nöjd och stolt över mina barn som kan fatta så kloka beslut. (även om det bara handlar om en glass) Att kunna vänta på något som man verkligen vill ha istället för att nöja sig med första bästa, och att se pengarnas värde även när de är någon annans, är fina egenskaper som man har nytta av senare i livet.

Plantorna då? Jo, det blev tolv hallonplantor av tre olika sorter, och lika många smultronplantor (smulgubbar, vita och månadssmultron) Jag är dock på jakt efter runda och söta smultron, tex rödluvan, för de var slut på båda ställena. Jag tycker de är mycket godare än de spetsiga. Jag sparade plats i odlingslådan ifall det skulle dyka upp några sådana… Vi köpte potatis också, som jag stoppade ner i tre stora odlingshinkar. Vi får se om vi får någon skörd.