dagens meny

Idag fick jag testa Känguru, Emu, Krokodil och Barramundi. Känguru var faktiskt riktigt gott! Klart över förväntan. Det övriga var gott men mer enligt vad jag hade väntat mig.
image

perth

Jag hinner inte få så mycket fritid här i Australien men igår hade jag ledigt och gjorde Perth på en dag. Atlas Copco har några svenskar som jobbar och bor här och Andreas som bott här i snart ett år tog mig runt på en åktur. Tack! Känguru och Koala klarade vi av med lite fusk i Coversham Wildlife park. Sedan en tripp ner genom Swan Vally för att kika på de mycket trevliga vingårdarna som finns där. Vi stannade till för lite vinprovning på en av gårdarna och på en annan testade vi lite choklad, olivolja, grillsåser och annat gott. Sen blev det en tur över till Kings Park vilket sägs vara en av världens största stadsparker. Vi kikade på utsikten över centrum och åkte vidare ut mot Fremantle och stranden Cottesloe. I Fremantle åt vi på Little Creatures som är ett ganska stökigt men trevligt bryggeri nere vid hamnen.

image
Cottesloe beach

image

Cottesloe beach

imageUtsikten över Perth centrum från Kings Park

image

En vingård i Swan Valley

image

Jag och en Koala

image

Koalaimage

image

Jag och en nyfiken Känguru

image

image

Swan river nedanför hotellet där jag bor.imageUtsikten från mitt hotellrum

 

farligt

Här i Australien gillar man att varna för allt som kan vara farligt. T.ex. att det finns vatten i havet.

image

image

australien

Nu lämnar jag snart ett kallt och regnigt Sverige för vinter i Australien. Drygt två veckor jobb i en gruva står på schemat. Sen blir det hem igen för några veckors semester…
image

Uppdatering: Sitter i Dubai och väntar nu i fem timmar… roligare kan man ju ha… Men en rätt schysst flygplats har dom byggt iaf.

istället för lekar i bilen

Billekarna ja… Jag skrev ut, klippte isär och vek ihop dem till ”lotter” som vi hade i en liten pappkartong. Endast ett fåtal av dem användes. Vi hade nämligen ordnat någonting annat, något som slog billekarna med hästlängder; hörlurar och bilfästen till barnens paddor! När de har paddorna i knät blir de lätt åksjuka men nu när skärmarna kom upp i ögonhöjd var det inget problem. De tryckte igång varsin film och satt sedan och fnissade i baksätet hela vägen till Danmark. När de tröttnat på ”sina” filmer bytte de plats och tittade på varandras. Helt suveränt. (Säga vad man vill om dessa skärmar, men som rese-räddare är de oslagbara!)

”Ääär vi inte framme snaaart???!!!” var tionde minut byttes mot:

”Är det här lunch eller kvällsmat?”
”Va, är vi redan halvvägs?”
”Måste vi stanna och rasta?”
”Säg till när vi kommer till bron!”

Det ENDA gnället på hela bilresan kom från Tindra 15 minuter hemifrån då hon ville ut och sträcka på benen. Helt förståeligt då hon suttit still i flera timmar, men när hon tittade ut och såg att vi var utanför Hallsberg insåg hon att det knappast var nödvändigt med en paus…

Bilder från resan kommer inom kort.

billekar

Att sträckköra ner till Legoland med barn kräver vissa förberedelser. Idag har jag skrivit ut en massa billekar att ha till hands när gnället tilltar. Vissa har vi kört förut, andra har jag lekt i andra situationer och några är helt nya för mig.

RESEBINGO
Förbered med bingobrickor med saker man kan se längs vägen. Pricka av de saker du ser, fem i rad ger bingo.

TJABBE
Utse en lekledare. Lekledaren utnämner (i hemlighet) en sak till ”Tjabbe”. Varje gång bilen passerar saken, ropar lekledaren ”Tjabbe!”. Den som först klurar ut vad tjabben är, blir lekledare nästa omgång.

20 FRÅGOR
Tänk på en person, verklig eller från film. De andra turas om att ställa frågor som du svarar ja eller nej på. Den som kommer på vem du är får tänka på nästa person.

KNASIGA MENINGAR
Skriv upp fem ”personer”, fem aktiviteter och fem ”platser”. Säg varsin siffra, tex 10, 5, 7.
Personen på plats 10 (dvs 5) aktiviteten på plats 5 och platsen på plats 7 (dvs2)
Sean Banan… åker inlines… under sängen.

ORDKEDJAN
Turas om att säga ord, varje nytt ord ska börja på den bokstav det förra slutade på.
BanaN-NyckeL-LångtradarE…

STEN SAX PÅSE
Först till fem vinner.

GISSA FRUKTEN
Tänk på en frukt. De andra får ställa frågor som du svarar ja eller nej på.
Den som gissar rätt får tänka på nästa frukt. Eller gissa djuret, eller gissa maten, eller gissa… personen. men då kallas leken plötsligt för 20 frågor! 😉

GUL BIL
Den som ropar GUL BIL först när ni ser en gul bil får en poäng.
Först till fem vinner.

ABC
Hitta alfabetets alla bokstäver på skyltar och vägmärken. Börja med A, sluta med Ö.

ANTINGEN ELLER
Turas om att ge varandra olika val; Äta mask eller äta myra? Badhuset eller Lek&Bus?

GISSA SKYLTEN
Spana efter trafikskyltar och gissa vad de betyder. Vuxen är facit.

TYSTA LEKEN
Tysta leken börjar nu, den som pratar åker ut!

GISSA SÅNGEN
Nynna på en melodi, den som kommer på vilken sång det är får nynna nästa.

BAJSLEKEN
Turas om att välja filmer eller böcker, byt ut ett av orden till BAJS. Pettson tältar blir Pettson BAJSAR.

FARFARS LÅNGKALSONGER
Turas om att ställa frågor till varandra, svara endast FARFARS LÅNGKALSONGER.
Vad åt du till frukost?
Farfars långkalsonger!

BILBINGO 123
Rita upp ett rutnät, 4×4 och fyll med siffror 1-100. Spana ut genom rutan på skyltar och vägmärken och pricka av dina siffror. Fyra i rad ger bingo.

BILBINGO ABC
Rita upp ett rutnät, 4×4 och fyll med bokstäver A-Ö. Spana ut genom rutan och pricka av dina bokstäver. Fyra i rad ger bingo.

BOINK
Första spelaren säger ”ett”. Andra spelaren säger ”två”. Gå runt medurs i bilen och säg en siffra var. När ett tal är delbart med fem, ska man säga ”boink” istället. Den som säger fel åker ut.

GODA NYHETER
Spelare ett säger ”Den goda nyheten är.” och fyller i med ett fenomen, t.ex. ”.att solen skiner”. Motspelaren ska då svara genom att vända på samma fenomen, t.ex. ”Den dåliga nyheten är att vi är vampyrer”.

FEM MINUTERSJAKTEN
Alla leker tillsammans. Spelarna enas om en sak man ska leta efter, t.ex. kyrkor eller röda bilar. Alla gissar hur många gånger man kommer se saken inom de närmsta fem minuterna. Alla letar, och räknar, tillsammans. Den som kommer närmast vinner.

allt är stort i texas

Idag har jag haft lite ledigt och shoppat loss i Dallas. Bland annat åkte jag en sväng till Galleria Dallas. Bilden nedan är från skridskobanan i mitten av denna enorma galleria. Synd att det syns lite dåligt på bilden men granen har ganska många kulor och runt 450.000 lampor. Efter några timmars shopping på gallerian och även Allens Premium Outlet så passade jag på att Geocacha lite.

image

Kanada

Han den där ”Någon” har dessutom spenderat 15 timmar med 6 timmars tidsskillnad per dygn i en gruva i Kanade. Det gör tyvärr inte saken lättare att hålla kontakten med familjen. Idag drar jag dock vidare till Dallas ock är tillbaka i en värld med helt fungerande telefoner och internet. Nu är det dags att kila ner och äta frukost men jag kastar upp några bilder från gruvan. Gruvan ligger ca 30 km från Val-d’or vid en liten ”by” som heter Malartic och man bryter guld. Under veckan har vi startat upp ett fjärrsturningssystem för att kunna köra två ”små” borrmaskiner av typen PitViper 235.
Anledning till att man just här vill köra fjärrstyrt är att man bryter ovanifrån där det tidigare legat en underjordsgruva. Detta medför att vissa områden är så osäker mark som kan rasa. Då sitter man hellre i en fjärrstyrningshytt och kör maskinerna.

image

image

image