flaskraket

Idag byggde vi en flaskraket. Inte så påkostad men den fungerade ganska bra. Dock var den inte tillräckligt bra för att orka lyfta med en GoPro…

[youtubew 4aklPxPsT2w]

mattesnille?

Jag köpte en materialsats på Panduro (Pandyro) en jättefin liten glaskupa med en hjort/ren och två snöiga granar. Det var den Tindra inspirerats av när hon gjorde sin snö-burk.

I kartongen låg bland annat en glaskupa med diametern 7,5 cm och ett glittrigt band 20 cm långt att limma runt kanten på glaskupan. Utan att kunna fler än ”pis” två första decimaler (finns inte på tangentbordet, men ni fattar vad jag menar) kunde jag i huvudet räkna ut att det var på tok för kort. Praktiskt undersökande bekräftade det hela, Hur mycket jag än drog i bandet räckte det inte runt.

Jag mailade kundtjänst och blev lovad ett nytt band. Idag låg det i brevlådan. Gissa hur långt? Jodå, 20 cm. Jag testade, men det räckte inte heller runt!

De är inga mattesnillen på Panduro.

20131127-221344.jpg

 

Band nummer ett; räcker inte runt!

Band nummer två; räcker inte heller runt!

Märkligt.

strandbeest

Idag fick jag äntligen min Strandbeestmodell som jag beställde för någon vecka sedan på eBay. Lite terapi så här på söndagseftermiddagen. Många delar och en inte helt begriplig instruktion.

[youtubew tYS5tBGji2Q]

Kika in på http://www.strandbeest.com/ om ni vill veta mer om ursprunget och skaparen Theo Jansen.

experimentdag

Barnen lånade en bok på biblioteket för ett tag sedan om olika roliga experiment som man kan göra hemma. Idag har vi avverkat ett antal av dessa och några spelades in för att ni också ska kunna testa dom!

Här kommer det första klippet. Isak visar hur man gör en ballonggubbe.

[youtube AGKm9OUDXmg]

I dagens andra klipp visar Tindra vad man kan göra med en hårtork och en pingisboll.

[youtube VdxHB7VMETs]

I dagens tredje och sista klipp visar tindra sin fina raketskjutare.

[youtube zBKAvW5BL0A]

små skatter

Isak är en liten skrotsamlare med fickorna fulla av små skruvar, ekollon och fina stenar. Att tömma en strejkande tvättmaskin för hand för att kunna pilla bort småsaker som fastnat i pumpen är en del av min vardag.
Mitt finaste våningsfat fick bli hem åt höstens naturfynd. Löv, rönnbär och kastanjer samsas med en ursöt igelkott av saltdeg. Skatterna kommer till användning och tvättmaskinen fungerar som den ska.
Alla nöjda.

20121031-222914.jpg

20121031-222932.jpg

20121031-222940.jpg