att tjäna pengar

Pengar, pengar… Isak har räknat ut att veckopengen ger 520:- på ett år och är sugen på att tjäna mer pengar på andra sätt. Egentligen inte för att kunna KÖPA någonting, det är snarare själva ”samlandet” som är grejen. Frågan är ju bara hur en åttaåring kan tjäna pengar? -Utan att hans föräldrar ska göra större delen av jobbet som vid jultidningsförsäljning…

Han har kommit på att han kan samla pantflaskor. Han har ”förhandlat” och fått vår pantkasse att dela med lillasystern, sedan har han hittat EN petflaska vid fotbollsplanen. Problemet är ju att vi måste skjutsa barnen till coop för att de ska kunna panta, de kan knappast cykla på 70-sträckor och i rondeller. Sedan måste vi lyfta upp dem till automaterna eftersom de inte når att stoppa i själva, följa med dem in när de ska få sina pengar och sedan skjutsa hem dem igen. Nåja, själva insamlandet kan de ju sköta själva i alla fall, och när de blir äldre (mycket äldre) kan de cykla själva.

Ett annat förslag är att få betalt för att hjälpa till hemma. Där är David för och jag emot. Väldigt mycket emot. Vad tycker ni?
Visserligen tycker jag att barnen ska lära sig att arbete=pengar, det är toppen om de tidigt får lära sig att anstränga sig för att få det de vill ha MEN inte genom att hjälpa till hemma. Det gör man helt enkelt ändå. Jag tycker att det är självklart att alla hjälps åt i en familj, men om jag börjar betala för att de ska plocka ur diskmaskinen så kommer jag snart få betala för att de ska bädda sängen eller städa sitt rum också. Dessutom lär jag ju barnen att hushållsarbete är så jobbigt och tråkigt att man måste belönas för att man utfört sysslan.
Framtida dialog:
-Kan du ta med soporna när du ändå går den vägen?
-Vad får jag för det?
Och vem betalar mig för att jag lägger minst två timmar per dag på städ, tvätt och matlagning? Våra barn hjälper inte till jättemycket hemma, de har inga egna uppgifter eller ansvarsområden förutom att städa sitt rum en gång i veckan. Däremot hjälper de ALLTID till när jag ber dem, de får uppgifter som är lagom svåra och omväxlande och de är glada och stolta när de är färdiga. Jag ger gärna barnen lite extra i veckopeng om de behöver det, men INTE för att de går ut med soporna eller hjälper mig att dammsuga. Utan bara för att jag VILL det.

Är jag fånig och överpedagogisk? Eller tänker jag klokt? Och hur kan Isak tjäna pengar på egen hand? På riktigt.
Det skulle vara riktigt intressant att få del av andras tankar.

5 svar på ”att tjäna pengar

  1. Jag håller på dig! Vi har haft regeln att om man inte sköter de vanliga hemsysslorna får man avdrag på månadspengen. Nu gällde det här mer när de var yngre, nu går det ”per automatik”. Vanliga sysslor i ett hem är att ha det ordnat i sitt rum som man vill ha det. Det ingår att hjälpa till med sopor, katten, diskmaskinen och så klart hjälper alla till duka fram/duka av. En gång i månaden har jag dammsugit deras rum om det varit rensat på golvet+gjort en lite större städning. De fick tidigt lära sig tvättsortering och vi brukar ropa ”tvättdags – någon tvätt i rummet?” vid tvätt för att påminna om någon glömt. Barnen har också varit med mycket i köket. Nu (16, 14 och 11) kan de baka och laga en hel del spännande rätter och vi börjar kunna skörda arbetet vi lagt ner på barnen… ???? De har fått vara med i hushållsarbetet jämt och förstår nu att saker inte händer av sig självt. Deras kusiner får betalt för allt och gör inte många knop hemma. (Detta talar för dina tankar, mot makens.) Hur kan Isak tjäna pengar? Trädgårdshjälp till grannarna, biltvätt, just loppis med egna prylar. Han kan baka och sälja ”lördagsfika” i grannskapet. Det finns en hel del, men mitt tips är att andra än ni föräldrar betalar lönen. ????

  2. Tack förresten för de fina, fina orden till mig! Jag blev så glad. Kram!

  3. Jag håller helt med dig! Jag tycker också att barnen ska hjälpa till hemma utan att ha betalt för det. Vi hjälps åt – gratis. Hugo är också väldigt pengasugen just nu. Han sitter och räknar sina sparade pengar dagarna i ända 😉 Han är inte så mycket för leksaker längre så vi har bokat in oss en lördag på loppis för att han ska få sälja undan lite av sina grejer som annars bara ligger och skräpar. Något han ser fram emot väldigt mycket 🙂 Lycka till!

  4. Det är helt riktigt att de ska hjälpa till utan betalt men veckopeng kan ju vara en sporre men att hjälpa till med flera småsaker kan de göra ändå. det gör nog att pengar får ett annat värde. Men om de tex kan göra något utöver det vanliga lite jobbigare som ni har större nytta av kan han väl få lite för det. De kan gärna få arbeta med något hos oss och få betalt för det. Vi kan fundera ut något. Kram

Kommentarer är stängda.